“Humans | Bodies Images” este un proiect cultural dezvoltat de Ioana Marchidan prin Asociatia DanceSpot si Linotip Centru Independent Coregrafic pornind de la conceptul de body shaming si efectul acestuia asupra noastra ca indivizi dar si ca parte activa a unui corp social. Prin proiectul “Humans | Bodies | Images” ne dorim sa expunem multiple fatete ale body shamingului si efectele acestuia asupra fiecaruia dintre noi, prin intermediul unui program de cercetare si creatie artistica.
Povestea incepe in toamna anului trecut cu decizia Ioanei Marchidan, de a aborda intr-un spectacol de dans contemporan aceasta tematica, inspirata de propria experienta din perioada liceului de balet si de repercursiunile pe care inca le resimte. Din punct de vedere artistic, Ioana este interesata ca spectacolele sale sa reflecte problematicile societatii contemporane si porneste cercetarea de la experientele proprii extinzandu-le catre lumea exterioara.
In dezvoltarea continutul artistic al proiectului, artistii au fost incurajati sa porneasca cercetarea si creatia de la o serie de intrebari simple pentru a stabili un punct de plecare comun.
Ce inseamna Body Shaming? Ce inseamna Rusine? Cum ne impacteaza rusinea psihologic si fiziologic? De unde vine dorinta de a condamna diferentele care ne caracterizeaza, ne integreaza sau ne evidentiaza in societate? Cat de prezenta este gelotofobia (frica sa nu se rada de noi)? Ce simtim cand ne gandim la body shaming? Ce declanseaza in noi admonestarile verbale cu referire la corp primite in mod repetat? Cat de mult sau de usor le recunoastem nepotrivirea sau cat de des ajungem sa le consideram realitati sau ghiduri de urmat? Ce presiune creaza aceste comportamente asupra fiecaruia dintre noi si ce decizii ne determina sa luam ca sa raspundem presiunii sociale de a ne incadra in tipare?
De la ideea initiala de a crea un spectacol de dans, proiectul a luat o amploare mult mai mare pentru a atinge subiectul body shamingului din mai multe perspective. Deoarece ne-am dorit ca acest proiect sa impacteze si sa implice cat mai multi oameni prin diverse medii artistice, teoretice si practice, formatul lui ajuns sa includa:
- Cercetare. Alaturi de dramaturgul Mihaela Michailov, Ioana Marchidan a coordonat o serie de interviuri cu persoane din diferite medii sociale si categorii de varsta care au fost afectate direct de situatii diverse de body shaming. Scopul acestor interviuri a fost de a extinde cercetarea de la nivelul teoretic catre planul experientelor reale pentru a contura o perspectiva mai ampla asupra acestui subiect si pentru a stabili un punct de pornire in scrierea textelor pentru spectacolul de dans si instalatia performativa. La aceste intalniri au participat Patrick Braila, Billie Rose, Dana Cristea, Livia Sabina Petcu, Topoloceanu Elisabeta, Ana Raluca Catinean, Corina Ciontu, Ioana Pletea, Alexandra Zaavelea, Una Toma, Bianca Scarlat, Daria Alexe, carora le multumim foarte mult pentru deschidere si curajul de a impartasi cu noi din experientele proprii. Pentru ca ne-am dorit sa intelegem subiectul si dintr-o dimensiune psihologica in aceasta etapa de cercetare am inclus si cateva intalniri de lucru si discutii cu psihoterapeuta adleriana Anda Pacurar.
- Atelierul de fotografie “Visual Storytelling” coordonat de fotograful Adi Bulboaca alaturi de care participantii au fost incurajati sa exploreze prin fotografia digitala subiectul body shamingului dintr-o perspectiva personala si sa contureze prin acest mediu o serie de povesti vizuale.
- Atelierul video “Traces of body shaming” coordonat de regizorul Sorin Florea, cu participarea psihoterapeutei Anda Pacurar in care participantii au trecut printr-o serie de etape creative si consultative prin intermediul carora au abordat subiectul body shamingului.
- Expozitia foto “Visual storytelling”, curatoriata de Adi Bulboaca pe baza selectiei de fotografii din atelierul cu acelasi nume, create de Andreea Lupescu, Denisa Neatu, Alexandra Marinitiu, Diana Brosiu, Emma Brahas, Iulia Chindea, Oana Chicioroaga, Raluca Bradea
- Instalatia performativa itineranta prezentata la Muzeul MARe in cadrul careia vor fi prezentate lucrarile create de artistii:
Ioana Marchidan – “In gura lumii”
Teodora Velescu, Simona Dabija, Mariana Gavriciuc – “Stories of unknown”
Adi Bulboaca -“Untitled”
Alexandru Suciu -“Uita-te la tine!”
Anda Pacurar – “5 minute”
Sorin Florea – “Uneasy” – lucrare generata impreuna cu participantii la atelierul “Traces of body shaming” – Iulia Chindea, Andra Tecucianu, Andra Anghel, Octavian Savu, Alexandra Zavelea, Alina Ene si Mara Carutasu.
- Spectacol de dans contemporan coregrafiat de Ioana Marchidan
PARTENERII PROIECTULUI
Co-finantator: AFCN
Co-producatori: Asociatia Dance Spot si Linotip Centru Independent Coregrafic
Locatie partenera: Muzeul MARe
Parteneri media:
The Institute, Radio Romania Cultural, Eventbook.ro
“Humans | Bodies | Images” este un proiect cultural co-produs de Asociatia Dance Spot si Linotip Centru Independent Coregrafic, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.